900 m² schaatsplezier en heel veel gezelligheid

900 m² schaatsplezier, roetsjen, curlen en volop entertainment

Vaste prik bij Uden on ice: een swingend optreden van The Specs. Zondag 17 december brengt deze Udense band vanaf 15.00 uur het publiek met bekende covers naar de jaren zestig. Het belooft een extra feestelijk optreden te worden; The Specs viert het zestigjarig jubileum én staat voor de tiende keer op het podium bij Uden on ice. Samen met bandleden Jacques van den Krommenacker en Gerrit van Ras blikken we terug én vooruit.

Dubbel feest voor The Specs bij UOI

7 december 2023

Vaste prik bij Uden on ice: een swingend optreden van The Specs. Zondag 17 december brengt deze Udense band vanaf 15.00 uur het publiek met bekende covers naar de jaren zestig. Het belooft een extra feestelijk optreden te worden; The Specs viert het zestigjarig jubileum én staat voor de tiende keer op het podium bij Uden on ice. Samen met bandleden Jacques van den Krommenacker en Gerrit van Ras blikken we terug én vooruit.

Iedere avond repeteren
In de kelder van het parochiehuis aan de Kapelstraat in Uden ontstond ruim zestig jaar geleden de band Mary and the Sunspectacles. Dit veranderde al snel in The Specs. Ton Berends, Martien van de Burgt, Jacques van den Krommenacker en Theo van de Rijt richtten de band op. In de jaren zestig trad de band veelvuldig op in het toenmalige uitgaanscircuit en de jongerensozen in de regio Zuidoost-Brabant en Land van Maas en Waal. Het repertoire bestond én bestaat uit nummers van The Kinks, The Rolling Stones, The Pretty Things, The Motions en The Byrds. “Een mooie tijd. Bijna iedere avond repeteerden we, naast onze vaste banen”, vertelt drummer en zanger Gerrit van Ras, die kort na de oprichting aansloot bij The Specs.

Bekend in Uden en omstreken
Tegenwoordig bestaat The Specs uit Gerrit, Jacques, Theo, Remko van Alphen, Joris Cuypers en Arie Regterschot. “In die zestig jaar hebben we niet aan één stuk door gespeeld”, zegt Jacques. “Na diverse pauzes en af en toe een reünieoptreden zijn we sinds 2005 weer zeer actief. We repeteren om de week met veel plezier in de oude Pius X-kerk. En staan regelmatig op het podium.” Vooral in Uden en omstreken, voegt Gerrit toe. “Als we er niet met de fiets naartoe kunnen, gaat het niet door …”, lacht hij.

Jaarafsluiting
Hoogtepunten van de voorbije zestig jaar? Die zijn er genoeg, aldus Jacques en Gerrit. Zoals het concert in de Veilinghallen in Tiel, waarbij de band in 1966 het voorprogramma van The Pretty Things verzorgde. En de reacties die The Specs door de jaren heen van trouwe fans kreeg. “Ook de optredens bij Uden on ice zijn voor mij hoogtepunten”, zegt Gerrit. “Ik zie deze concerten als mooie jaarafsluitingen. Tijdens het spelen sta ik altijd stil bij de dingen die we als band allemaal meemaakten. En aan de mensen die niet meer in ons midden zijn. Zoals Martien van de Burgt en Gertjan Exters, die beiden als bassist verbonden waren aan The Specs.” Jacques knikt: “Ieder nummer dat we spelen, brengt herinneringen met zich mee. Voor ons, maar ook voor ons publiek. Daarom spelen we veel nummers van vroeger.”

Gastoptreden Addy van den Krommenacker
Waar The Specs meestal in het laatste weekend van het jaar bij Uden on ice optreedt, verschijnt de band nu juist in het eerste weekend op het podium, op zondag 17 december vanaf 15.00 uur. De dag daarvoor is het de beurt aan Staal met Glazen. Deze Udense band viert het 25-jarig bestaan. “Het wordt een knallend openingsweekend voor Uden on ice”, lachen Jacques en Gerrit. Wat het publiek van The Specs kan verwachten? “Voor de mensen die ons vaker zagen optreden, wordt het een feest der herkenning. En om alvast een tipje van de sluier op te lichten: Addy van den Krommenacker verzorgt een gastoptreden”, aldus Jacques. “In de jaren zestig had je twee bekende Udense bands: The Specs en Square, waarvan Addy de zanger was. We maken er 17 december een Udens feestje van.”

Bewaardocument
Een feest dat ook nog eens op camera wordt vastgelegd door Pim van den Heuvel van FRAAI producties. Jacques: “Uiteindelijk willen we deze concertbeelden combineren met interviews met bandleden en andere betrokkenen. Zodat er een mooi bewaardocument ontstaat over The Specs. In eerste instantie wilden we niet veel aandacht besteden aan ons jubileum. Tot Jean-Louis van der Veen en Frans Verwijst van Uden on ice ons overtuigden dat we er tóch wat mee moesten doen. Toen ging het balletje rollen. Gelukkig maar, want het is toch wel bijzonder, zestig jaar The Specs.”

Roadies
Van stoppen is overigens geen sprake. “We maken nog steeds supergraag muziek”, zeggen Gerrit en Jacques. “Alleen het sjouwen van onze instrumenten en andere spullen valt tegenwoordig tegen. Dus mochten er nog mensen interesse hebben om roadie te worden van The Specs, dan kunnen ze zich altijd bij ons melden via www.thespecs.nl …”

Facebook
LinkedIn
WhatsApp